Лютий 7, 2020

ІСТОРІЯ ОСВІТИ В СЕЛІ ВОСКОДАВИ

Історія освіти в селі Воскодави.
Школу в селі Воскодави вперше відкрили в 1915 року, запросивши на посаду вчителя Антона Юхимовича Кіприянчука. Буремного 1918-го навчати сільських дітей стали в панському маєтку, а за часів польської влади громадою села було зведено приміщення нової двокласної школи з шестирічним навчанням. Лише Закону Божого школярі навчалися рідною мовою, інші предмети викладалися польською.
Після поділу України у 1921 році освітою в селі опікувався осередок «Просвіти» під керівництвом Миколи Колядюка. Дітей навчав В.Олександрович, який був розстріляний фашистами в роки окупації. Одразу після звільнення села на початку 1944 року заняття в школі відновилися. Умови були складні як для учнів, так і для вчителя Ананія Карповича Миронюка. Читанку ділили по одному примірнику на вулицю, передаючи з хати в хату. Зошитів не було, тому писали на газетах, агітаційних листівках.
З часом становище поліпшилося: прибували нові вчителі, зміцнювалась матеріальна база, на хуторі Діброва запрацювала початкова школа. Зрештою
1970 року у Воскодавах відкрили нове приміщення восьмирічної школи, яку в 1990-му було реорганізовано в середню.
Наразі в школі навчається 87 учнів з села Воскодави та околиць. У 2018 році у Воскодавському НВК було впроваджено НУШ.

Світлина від Воскодавський Нвк.
Світлина від Воскодавський Нвк.
Світлина від Воскодавський Нвк.
Світлина від Воскодавський Нвк.